MÅLA MED ALLBÄCKS LINOLJEFÄRG

Många tror att det är svårt att måla med linoljefärg men det är faktiskt precis tvärt om. Den är mycket enklare att arbeta med än moderna snabbtorkande plastfärger. Färgen ska strykas ut ordentligt på underlaget. Den långa torktiden gör att det finns gott om tid att gå tillbaka och göra om ifall man inte blir nöjd.

Med Allbäcks Linoljefärg använder du samma färgburk både utomhus och inomhus och till alla lager. Ingen spädning eller speciell grundfärg behövs.

1. Underlaget kan vara trä, metall eller plast så länge det är rent och torrt. Gammal flagad färg skrapas först bort. Rengör smutsiga underlag med linsåpa och låt torka innan målning. Linoljefärg kan målas på de flesta färgtyper (alkydoljefärg, plastfärger m.m.) dock kommer det undre lagret hindra linoljefärgen att tränga in i träet men den kommer ändå bilda ett yttre skyddande lager.

Traditionellt har linoljefärg utomhus använts på hyvlat trä och slamfärg på sågat. Idag är ofta ytterpaneler i bygghandeln lite lurviga för att moderna färger inte fäster på en slät yta. Dessa ytor går att måla med inoljefärg men kräver mer färg, tar längre tid att måla och samlar mer smuts än en hyvlad panel.

2. Samma färgburk används både utomhus och inomhus. Temperaturen ska vara över 14 °C

3. Kvistar och kådrika partier målas över med äkta schellacklösning en eller gärna två gånger för att slippa genomslag och mörka fläckar. Schellack kan även användas på redan målade ytor som fått tråkiga genomslag av kåda efter otillräcklig schellackering. Måla därefter på nytt. OBS! Även väldigt gammalt virke behöver schellackeras för att slippa genomslag.

4. Rör upp färgen väl i burken med en träpinne eller stavmixer. Rör hela vägen ner i botten.

5. Färgen ska inte spädas med varken lösningsmedel eller olja. Den är färdig att måla med precis som den är. Samma burk används till alla lager.

6. Använd en bra pensel avsedd för linoljefärg. Stryk ut färgen väl åt olika håll innan det sista penseldraget i träets riktning. Färgen ska strykas ut ordentligt men inte supertunnt. Varje färglager ska täcka helt. Om färgen målas för tjockt blir det russinskinn när den torkar. Låt då färgen torka och slipa med slippapper innan nästa lager målas.

7. Häng penseln i en burk med rå linolja så oljan täcker borsten mellan målningstillfällena. När det är dags att måla igen stryks oljan av på en brädbit och penseln är redo att måla med. Penseln kan förvaras på det här sättet i flera år. Tips! Ha gärna en pensel för vita kulörer, en för riktigt mörka, en för gröna nyanser o.s.v. Alla prydligt uppradade i varsin burk redo att användas.

8. På nytt trä kommer första lagret suga in och färgen blir matt. Man ser tydliga blanka fläckar där man schellackerat och oljan inte sugs in i träet. Låt färgen torka helt innan nästa lager målas. Vid rumstemperatur, relativ luftfuktighet under 50 % och god luftväxling torkar färgen på ca 24 timmar. Vid fuktig väderlek (typiskt på hösten) kan den relativa luftfuktigheten sänkas genom att temperaturen höjs.

9. Måla tills oljan i färgen inte längre sugs in i virket och ger matta fläckar. Oftast behövs tre lager. Mindre glansvariationer i ytan kan uppkomma men kommer jämna ut sig med tiden. Den nymålade ytan är blank men kommer efter en tid bli halvmatt.

10. För rengöring av penslar och händer används linsåpa. Penseln behöver då torka helt innan den används igen.

11. Det går utmärkt att måla i fullt solljus. Solljus och syre förkortar torktiden avsevärt. Ställ gärna ut den nymålade stolen om det är möjligt.

12. Bart och uttorkat trä utomhus bör impregneras med rå linolja innan målning för att förlänga hållbarheten på färgen. Annars kommer träet suga i sig linoljan från färgen och ytan åldras snabbt.

Underhåll målade ytor utomhus som blivit uttorkade och matta med antingen linoljevax eller ett tunnt lager kokt linolja (torka bort överskottet efter ca 30 min).

Observera att linolja kan självantända i porösa material som papper och trasor! Blöt i vatten och lägg i en plastpåse som knyts ihop eller elda upp kontrollerat i kaminen.

MÅLA METALL
Linoljefärg fungerar utmärkt att måla på metall. Den fäster bra och linoljan i färgen skyddar järn från att rosta. Fönsterbleck, gångjärn, grindar, utemöbler, plåttak, stuprör o.s.v. mår bra av några lager linoljefärg ibland.

Borsta bort löst sittande färg och rost med en stålborste. Tvätta smutsiga ytor med linsåpa och vatten och låt torka. Måla två eller tre lager för att bygga upp ett skyddande skikt av färg på metallen.

Grinden in till Kårsta kyrka, Vallentuna

OMMÅLNING SLITEN FASAD
En äldre väldigt väderbiten fasad skrapas först ren från löst sittande färg. Är träet mycket uttorkat kan man gärna impregnera med rå linolja för att förlänga livslängden på linoljefärgen. Måla sedan de trärena partierna först ett varv och låt torka innan hela fasaden målas en eller två gånger. Använd en mindre pensel runt fönster och snickerier i avvikande färg och en rejälare på större ytor.

MÅLA PANEL
Pärlspont och annan panel bör målas innan uppsättning för att slippa att bart omålat trä blir synligt när panelen krymper ihop på vintern.

Börja med att ordna en bra arbetsplats. Några tjocka brädor på ett par bockar kan bli en utmärt målarstation. Börja med att schellackera panelen en eller helst två gånger. Måla en eller två lager linoljefärg innan panelen sätts upp. Slutmåla därefter på plats.