UNDERHÅLL OCH SKJUT PÅ RENOVERINGEN

Tar vi inte hand om våra fastigheter kommer väder och vind efter ett tag bryta ner husen. Byggnadsvård handlar mycket om att skjuta på förfallet och behovet av en omfattande renovering. Det är dessutom både enklare och mycket billigare att lägga lite tid regelbundet på underhåll än att låta det gå så långt att en stor renovering måste till.

Även om fönstren ser ut såhär är det inte kört. De går att rädda med en renovering.

Det är alltid bättre att dra på lite linolja eller färg på ytterdörren innan vintern så kommer den klara sig mycket bättre mot regn, snö och rusk än att låta bli. Och tryck i kitt på fönsterbågarna där det lossnat och stryk ett varv med linoljefärgspenseln. Det kan kännas som att man fuskar men det är precis tvärt om. Linoljekitt , linolja och linoljefärg kan aldrig förstöra träet. Det vårdar och skyddar. Dessutom blir det vackert och funktionellt i väntan på en stor renovering.

HUSTRADITIONS BÄSTA HUSKURER

Trötta fönster – Tryck i kitt där det lossnat. Blanda kittvälling av linoljekitt och några droppar linolja till en trögt flytande välling. Pensla på sprucket kitt. Vällingen kommer sugas in och täta sprickor mot trä och glas. Torka bort överskottet efter en stund. Måla över med linoljefärg direkt eller när kittvällingen torkat.

Torrsprickor i ytterdörren – Fyll sprickorna med linoljekitt, måla över direkt med linoljefärg.

Linoljefärgsmålade ytor som åldrats och blivit matta – Stryk på linoljevax med en svamp. Torka av överskottet med en frottétrasa inom en timme.

Kittvälling -dunderkuren för trötta fönster!